Εκτίμηση βασικής συχνότητας για σήματα μουσικής : - Δαλάτσης, Αντώνιος (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος ανίχνευσης της οξύτητας ενός ήχου, με έμφαση στους ήχους που παράγονται από μουσικά όργανα. Παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής του σύνθετου ήχου μέσα από τις δονήσεις του σώματος ενός οργάνου, και εξηγείται πως προκύπτουν οι συχνότητες και πως τις αναλύουμε. Για το σκοπό αυτό γίνεται μια συνεκτική παρουσίαση της Ανάλυσης Fourier με τη βοήθεια γραφημάτων, ξεκινώντας από το πρόβλημα της παλλόμενης χορδής και τη λύση του από τον Joseph Fourier, ενώ επιμένουμε στον τρόπο με τον οποίο η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στον υπολογιστή. Στη συνέχεια εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους, πολλές φορές, είναι δύσκολο να βρούμε τη βασική συχνότητα ενός ήχου, και βλέπουμε πως λειτουργούν οι πιο γνωστοί αλγόριθμοι εκτίμησης. Από αυτούς θα επιλέξουμε δύο, τον HPS και τον YIN, τους οποίους θα υλοποιήσουμε και θα μελετήσουμε διεξοδικά. Για τις ανάγκες της μελέτης αυτής συλλέξαμε δείγματα οργάνων, από ελεύθερες βιβλιοθήκες δειγμάτων στο διαδίκτυο, και συγκροτήσαμε μια βάση μουσικών σημάτων πάνω στην οποία θα αξιολογήσουμε τους δύο αλγορίθμους. Η εργασία ολοκληρώνεται με την υλοποίηση μιας εφαρμογής, με γραφικό περιβάλλον, για κούρδισμα μουσικών οργάνων, σε Matlab.