Αναζήτηση βιοενεργών συστατικών φυτικών ειδών με φαρμακευτική και διατροφική χρήση : - Κατσάρη, Βασιλική (2015)
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην κατανάλωση τροφών με περισσότερα των συνηθισμένων θρεπτικών συστατικών, κυρίως στις υπερτροφές για την επίτευξη καλύτερης υγείας αλλά και αντιμετώπισης και πρόληψης ασθενειών. Στόχος της εργασίας μέσω των επιμέρους κεφαλαίων είναι να καταστούν σαφή τόσο η έννοια όσο και η συμβολή των υπερτροφών (superfoods), αλλά κυρίως του goji berry στη διαμόρφωση ενός υγιούς διαιτολογίου προάγοντας την καλή κατάσταση της ανθρώπινης υγείας, καθώς και το πώς η διατροφή και η βιοποικιλότητα λειτουργούν ως εργαλεία του Ευ Ζην. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην ανθρώπινη διατροφή, περιγράφοντας το ρόλο της διατροφής, την ιστορική πορεία της, αλλά δίνεται και μια αναφορά στην αξία της βιοποικιλότητας και το πώς συνδέεται με την διατροφή. Στο δεύτερο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μια προσέγγιση των υπερτροφών, δίνοντας τον ορισμό και κατηγορίες αυτών. Έπειτα, στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται μια εισαγωγή στο goji berry, ώστε να γνωρίσουμε την προέλευση του, τα είδη και τις ποικιλίες του, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του και τη χρήση του. Τέλος, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην θρεπτική και διατροφική αξία του αλλά και στα οφέλη της υγείας από την κατανάλωση του, μέσω της αναφοράς και μελέτης των βιοδραστικών συστατικών του. Στο τέταρτο κεφάλαιο, γνωρίζουμε προϊόντα που περιέχουν goji berry, αλλά και ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στον εμπλουτισμό των προϊόντων τους με το θρεπτικό goji berry. Έπειτα, γίνεται μια αναφορά για το πώς επιδρά η οικονομική κρίση στην επιλογή και αγορά των υπερτροφών. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με την ανάλυση και συζήτηση των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από την ανάλυση των θρεπτικών στοιχείων του goji berry, αλλά και την οικουμενική συμβολή της βιοποικιλότητας στην εξέλιξη και ανάπτυξη φυτικών ειδών και βοτάνων με φαρμακευτικές ιδιότητες.