Διαδικτυακή - διαδραστική χαρτογραφία στην εκπαίδευση : - Μπερτέλη, Παναγιώτα (2015)
Αφορμή για την επιλογή του θέματος της εν λόγω εργασίας υπήρξε η ευρεία χρήση των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, με γνώμονα την εξέλιξη της χαρτογραφίας στο χώρο της πληροφορικής, με συνεπακόλουθο την προσφορά της στην εκπαίδευση. Αδιαμφισβήτητα, οι χάρτες χρησιμεύουν στην κατανόηση θεμάτων πολλών επιστημών με απώτερο σκοπό ο αναγνώστης - χρήστης του χάρτη, να κατανοήσει ορισμούς που αφορούν τα ΓΣΠ και τη χαρτογραφία γενικότερα. Γίνεται εκτεταμένη ανάλυση σε ορισμένες από τις κατηγορίες της χαρτογραφίας αλλά και τα είδη των χαρτών. Στη συνέχεια, πραγματώνεται αναφορά, κυρίως στα οπτικά στοιχεία των χαρτών, το γραφικό περιβάλλον και την ορθή και βέλτιστη απόδοση των πληροφοριών. Κατόπιν παρουσιάζονται λεπτομερέστατα οι οπτικές μεταβλητές με ιδιαίτερη προσοχή για την ορθή χρήση του χάρτη από τον εκάστοτε χρήστη με σκοπό την αποφυγή κινδύνου παρερμηνειών ενώ ακολουθεί αναφορά στη χαρτογραφία διαβάθμισης καθώς και στην προσέλκυση προσοχής του χρήστη. Επιτελείται ενδελεχής αναφορά στο χώρο της εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στο διαδίκτυο και στο συνδυασμό αυτού με τους χάρτες.Παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα του ΓΣΠ μέσω των οποίων η πληροφορική εισέρχεται ως καινοτομία στο χώρο της εκπαίδευσης. Δίνονται γενικές πληροφορίες που αφορούν το κλίμα και τον καιρό καθώς και στοιχεία που βασίζονται αποκλειστικά στη χώρα της Ελλάδας, που αποτελεί και την περιοχή μελέτης της εν λόγω εργασίας. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα βήματα της μεθοδολογίας για την ολοκλήρωση της κατασκευής των χαρτών, με τη διαδικασία προσθήκης υπερσυνδέσμων. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα με εικόνες για την άμεση κατανόηση τους. Τέλος, αναφέρονται προτάσεις για περεταίρω έρευνα με αντικειμενικό σκοπό τη βελτίωση του τομέα της ψηφιακής χαρτογραφίας με βάση το συγκεκριμένο λογισμικό (ArcGIS online), τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν και τα συμπεράσματα που προέκυψαν. Έπειτα ακολουθεί παράρτημα με τους πίνακες των περιγραφικών στοιχείων από το λογισμικό ArcMap, που χρησιμοποιήθηκαν και τέθηκαν προς επεξεργασία.