Η πολεοδομική και περιβαλλοντική προοπτική της δυτικής Αθήνας : - Μούσχουρας, Κωνσταντίνος (2015)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται τόσο η Δυτική Αθήνα όσο και ο Δήμος Αιγάλεω μέσα από πολεοδομική και περιβαλλοντική σκοπιά.Αρχικά δίνεται μια γενική εικόνα της Δυτικής Αθήνας στην οποία υπάγεται και ο προς μελέτη Δήμος. Έτσι, αναφέρονται κάποια ιστορικά, δημογραφικά, κοινωνικοοικονομικά και πολεοδομικά βασικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής μελέτης.Για να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την υφιστάμενη κατάσταση, τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές εξέλιξης του Δήμου Αιγάλεω, παρουσιάζονται τα στοιχεία αυτά για όλους τους Δήμους που αποτελούν τη Δυτική Αθήνα.Στη συνέχεια παρουσιάζεται αναλυτικά ο Δήμος Αιγάλεω. Αναφέρεται πλήθος στοιχείων που σκιαγραφούν την περιοχή, όπως ιστορικά, δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, χωροταξικά και πολεοδομικά, χρήσεις γης, κυκλοφοριακά δίκτυα, ρυπογόνες πηγές, πολιτιστικά χαρακτηριστικά.Την ανάλυση αυτή της υφιστάμενης κατάστασης στο Δήμο, διαδέχθηκε η αξιολόγησή της, η οποία μας βοήθησε να αναγνωρίσουμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Δήμου, αλλά και κάποια βασικά προβλήματα που εμφανίζονται σ’ αυτόν. Κατά συνέπεια, επιχειρείται η ανάδειξη των δυνατών και αδύνατων σημείων της περιοχής, με βάση τα οποία ο Δήμος θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες και θα αντιμετωπίζει τις απειλές.Τέλος, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, προτείνονται οι βασικοί άξονες, τα μέτρα και οι επιμέρους στόχοι, οι οποίοι συνιστούν στην ουσία ομάδες δράσεων (έργα, λειτουργίες, προγράμματα), για την επίλυση σημαντικών κυκλοφοριακών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων στην περιοχή.