Μεγάλα έργα και σύγχρονα κινήματα πόλης και περιφέρειας στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική : - Γεωργιλά, Λουίζα (2015)
Η ύπαρξη και η ανάπτυξη σύγχρονων κινημάτων πόλης και περιφέρειας που σχετίζονται με τις αρνητικές επιπτώσεις της κατασκευής και λειτουργίας μεγάλων έργων αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Η μελέτη των παραδειγμάτων που εξετάζονται και αναλύονται στην παρούσα εργασία, αποδεικνύουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, οι αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις δυσμενείς για τη ζωή των κατοίκων συνέπειες των μεγάλων έργων που παίρνουν κινηματικές διαστάσεις, αποτελούν τμήμα της γενικότερης δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης του υπάρχοντος κοινωνικο-οικονομικού συστήματος. Τα σύγχρονα κινήματα πόλης και περιφέρειας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων. Η περίπτωση του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κινήματος περιφέρειας στην Ελλάδα, καθώς παρουσιάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διέπουν μια τέτοια περίπτωση κινήματος.