Σχεδιασμός πρόβλεψης συμπεριφοράς και αξιολόγηση των επιπτώσεων δασικών πυρκαγιών με χρήση γεωπληροφορικής : - Παλαιολόγου, Παλαιολόγος (2015)
Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι ο σχεδιασμός πρόβλεψης συμπεριφοράς και η αξιολόγηση των επιπτώσεων δασικών πυρκαγιών με χρήση της γεωπληροφορικής. Για το πρώτο τμήμα της έρευνας έγιναν εκτεταμένες δειγματοληψίες στα δάση της Λέσβου ώστε να καταγραφούν δασικοί–οικολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών. Ακολούθησε στατιστική ανάλυση και χαρτογράφηση βασικών παραμέτρων που μετρήθηκαν στο πεδίο και αφορούν την κόμη των δασικών συστάδων, κυρίως για τα δάση κωνοφόρων, ώστε να επιτευχθεί η χαρτογράφηση τους με απώτερο σκοπό την χρήση τους σε λογισμικά προσομοίωσης συμπεριφοράς πυρκαγιών. Στη συνέχεια, διεξήχθησαν αναλύσεις γνωστών ιστορικών περιστατικών πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στη νήσο Λέσβο για την εκτίμηση της ακρίβειας προσομοίωσης. Έπειτα, διεξήχθη ενδελεχής εκτίμηση των επιπτώσεων πυρκαγιών πρώτης τάξης καθώς και της συμπεριφοράς της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Λευκίμμη Έβρου το 2011. Διενεργήθηκαν δειγματοληψίες εντός της καμένης περιοχής για τη μέτρηση και εκτίμηση των αμέσων συνεπειών που προέκυψαν από την δράση της πυρκαγιάς. Οι μετρήσεις διεξήχθησαν με εφαρμογή των πρωτοκόλλων δειγματοληψιών του FIREMON. Οι μετρήσεις συσχετίστηκαν με αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Landsat, με κύριο αποτέλεσμα την εκτίμηση και χαρτογράφηση της σφοδρότητας καύσης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Ακολούθησε η χαρτογράφηση της μεταπυρικής κατάστασης της βλάστησης με δορυφορικές εικόνες υψηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας. Έπειτα, διενεργήθηκαν χωρικές προσομοιώσεις της συμπεριφοράς της πυρκαγιάς με τα λογισμικά FARSITE και FlamMap και διενεργήθηκε χωρική εκτίμηση των επιπτώσεων πρώτης τάξης της πυρκαγιάς. Τέλος, διεξήχθη έρευνα για τον σχεδιασμό ενός δείκτη εκτίμησης επιπτώσεων δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, καθορίστηκαν κατηγορίες επιπτώσεων, κάθε μια με τα δικά της κριτήρια, ενώ το κάθε κριτήριο είχε τις δικές του προκαθορισμένες επιλογές σε μια κλίμακα από 0 (καμία επίπτωση) έως και 100 (υψηλή επίπτωση). Οι βαθμολογίες των κριτηρίων σταθμίζονται με συντελεστές βαρύτητας που προέκυψαν από την εφαρμογή της μεθόδου Analytic Hierarchy Process, ενώ στη συνέχεια συνδυάζονται για να αποδοθεί η συνολική βαθμολογία της κατηγορίας. Οι επιμέρους βαθμολογίες των κατηγοριών συνδυάζονται για να προκύψει η τελική βαθμολογία του δείκτη. Η προτεινόμενη μέθοδος δοκιμάστηκε για την πυρκαγιά της Λευκίμμης, ενώ σχεδιάστηκε και διαδικτυακό λογισμικό που επιτρέπει την αυτοματοποίηση της όλης διαδικασίας.