Οι παραδοσιακές πρακτικές υγιεινής στον αγροτικό χώρο, ως πεδίο συγκερασμού και αντιπαράθεσης τοπικών και υπερτοπικών αντιλήψεων : - Ανδρεαδέλλη, Βασιλική (2015)
Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής είναι η διερεύνηση των παραδοσιακών πρακτικών υγιεινής στον αγροτικό χώρο, με σημείο αναφοράς το νησί της Λέσβου, στο Β. Αιγαίο. Οι συγκεκριμένες πρακτικές υγιεινής συνδέονται με ευρύτερες αντιλήψεις και πρακτικές που προσδιορίζονται από τις εθνοτικές ταυτότητες και τις δι-εθνοτικές αλληλεπιδράσεις, αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις και διαστρωματώσεις, την οικονομική διάρθρωση και υποδομή, καθώς και τα ευρύτερα ή ειδικότερα πολιτισμικά πρότυπα, σε μια ιστορική διαδρομή από το 19ο ως τον 21ο αι. Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται ορισμένες σταθερές προδιαθέσεις, αλλά και περιοδικές ή μόνιμες αλλαγές στάσης του συνόλου του πληθυσμού ή συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων και ομάδων, σε σχέση με θέματα υγιεινής και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας.