Η ανάγνωση ως πολιτισμική κατασκευή : - Σιδηροπούλου, Μαρία (2013)
Η ανάγνωση ως κοινωνική πρακτική υπόκειται σε διαδικασίες πολιτισμικής κατασκευής. Κατά τις διαδικασίες αυτές, τα υποκείμενα διαμορφώνουν ενεργά την ανάγνωση μέσα από πρακτικές και χρήσεις των βιβλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, η διατριβή διερευνά τρόπους με τους οποίους υποκείμενα της μεσαίας αστικής τάξης, προσλαμβάνουν τα βιβλία και τα νοηματοδοτούν ως αντικείμενα. Παράλληλα, προσεγγίζει την ανάγνωση ως δραστηριότητα που παράγει σχέσεις και προσφέρει μία καταγραφή της κινητικότητας, φωτίζοντας συνειδητές επιλογές των υποκειμένων, μέσα από την διάσταση των τόπων της ανάγνωσης. Το βιβλίο, ως αντικείμενο της αναγνωστικής δραστηριότητας, κινείται σε ενδιάμεσες ζώνες, εντοπίζεται στη ρευστότητα μεταξύ διανοητικού και υλικού και αυτή η ιδιαιτερότητά του εμποτίζει τις διαδικασίες χρήσης. Αναδύεται μία ιδιαίτερη ποικιλομορφία πρακτικών που αποδεικνύει ότι η ανάγνωση δεν είναι συμπαγής αλλά, απεναντίας, περιεκτική δραστηριότητα. Σε αυτό το πεδίο δράσης εντοπίζεται ένα ενεργό πλέγμα αποποιήσεων και συγκαταθέσεων όπου σχέσεις εξουσίας και απόλαυση πολλές φορές αναμετρώνται. Τα υποκείμενα επανιδιοποιούνται την ανάγνωση, διαμορφώνοντας εκδοχές της. Προβάλλουν συνήθως αντιστάσεις στην πειθαρχία που επιβάλλουν ή υποβάλλουν συγκεκριμένοι χώροι, θεσμοί και παραδόσεις δημιουργώντας όρους διαπραγμάτευσης και επιδιώκοντας αναγνωστική ελευθερία. Στην κατεύθυνση μιας ανθρωπολογίας της σύγχρονης ανάγνωσης, η μελέτη διερευνά σύγχρονες χρήσεις και νοήματα της ανάγνωσης στην καθημερινή ζωή αναθεωρώντας την υπόθεση μιας «ενιαίας» αναπαράστασης και αναδεικνύει την έννοια της πληθυντικότητας της ανάγνωσης στην καθημερινή ζωή των υποκειμένων σήμερα.