Η πρώτη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη μεταπολιτευτική Ελλάδα ( 1974-1997) : - Πετροπούλου, Ασημίνα Π. (2012)
Στόχος είναι να καταστεί σαφής η ιστορική συνάφεια και σχέση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1976 με τις χρονικά προηγηθείσες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα αλλά και την άμεση και καταλυτική επιρροή που άσκησε στις επόμενες. Αναδεικνύεται το ιδιαίτερο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας μέσα στο οποίο έλαβε χώρα και παρουσιάζονται διεξοδικά οι όποιες συνέπειες των μέτρων της. Επίσης συνδέεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976 με τη σύγχρονη μετανεωτερική μαζική δημοκρατία. Στα τριάντα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από το 1976 μέχρι και σήμερα, η ελληνική κοινωνία, έστω και καθυστερημένα, εισήλθε στη μετανεωτερική μαζικοδημοκρατική της εκδοχή. Η χαλάρωση ή και η διάλυση των εντοπίων ιδεολογημάτων του παρελθόντος οδήγησε στην υιοθέτηση και διάδοση των νέων ιδεολογημάτων της σύγχρονης μαζικής δημοκρατίας (άκρατος και άκριτος καταναλωτισμός, ιδεολόγημα αυτοπραγμάτωσης, ευδαιμονισμού, λατρείας του εφήμερου και βραχυπρόθεσμου, αποδοτικότητας και πρόκριση της λειτουργίας έναντι της ουσίας). Εξειδικεύοντας και μιλώντας για το χώρο του σχολείου, αυτό έγινε αναμφισβήτητα πιο μαζικό, εμποτισμένο από τη λογική του μη αποκλεισμού και της αφομοίωσης του διαφορετικού. Η γνώση προσεγγίζεται πλέον και στο ίδιο το σχολείο με όρους οικονομικής αξίας και χρησιμοθηρίας, σε σημείο που να αλλάζει η καταστατική της θέση μέσα στην κοινωνία. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976, λειτούργησε ως ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες που συνέβαλαν και επηρέασαν σημαντικά τη μετάβαση που ακολούθησε, χρόνια αργότερα, προς τη μετανεωτερική μαζική δημοκρατία, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα. Τα επιμέρους μέτρα της μεταρρύθμισης του 1976, το καθένα με τον τρόπο του αλλά και όλα μαζί, αποτέλεσαν την αφετηρία και το εφαλτήριο για τη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Μελετήθηκαν θεσμοθετημένα έγγραφα της εποχής (εγκύκλιοι, εισηγητικές εκθέσεις, πρακτικά Βουλής, νομοσχέδια), ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, σύγχρονη θεώρηση πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν ενεργά είτε στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1976, είτε στην κριτική που άσκησαν σε αυτή λόγω της κομματικής τους θέσης (διάγγελμα Γεωργίου Ράλλη και προσωπικές συνεντεύξεις Γεωργίου Ράλλη, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, Λεωνίδα Κύρκου, Βιργινίας Τσουδερού, Κωνσταντίνου Σοφούλη). Χρησιμοποιήθηκε για τα τεκμήρια η «ανάλυση κατά αυτοτελή τεκμήρια» ή ποιοτική ανάλυση και η μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι η συγκριτική.