Οικογενειακές αξίες των εκπαιδευτικών της Λέσβου : - Πετρά, Λεμονιά (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση και καταγραφή των οικογενειακών αξιών των εκπαιδευτικών στο νησί της Λέσβου. Πιο συγκεκριμένα, διερευνώνται οι αξίες εκείνες που αναφέρονται στους ρόλους και τις υποχρεώσεις των μελών της οικογένειας, στις βασικές αξίες που καλλιεργούνται στα παιδιά κατά τη διαδικασία της πρωτογενούς κοινωνικοποίησης, στις αξίες που απορρέουν από την ελεύθερη κουλτούρα της οικογένειας και στις αντιλήψεις τους για το θεσμό του γάμου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2014, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού τύπου, σε δείγμα 400 εκπαιδευτικών που εργάζονταν σε σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης της νήσου Λέσβου. Από τα ευρήματα της έρευνας διαπιστώθηκε μια στροφή των οικογενειακών αξιών των εκπαιδευτικών στις αξίες εκείνες που μπορούν να είναι λειτουργικές στις ανάγκες των μελών της σύγχρονης οικογένειας.