Οι απόψεις των γονέων Ρομά αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών τους, όπως αυτή είναι διαμορφωμένη από την κυρίαρχη κοινωνία: μια μελέτη περίπτωσης στη Ρόδο : - Γκαρνάρα, Ροδούλα-Σταυρούλα (2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή μελετά τις απόψεις των γονέων Ρομά αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στη Ρόδο και την αναγκαιότητα σχολειοποίησής τους. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η πλειοψηφία των γονέων Ρομά εμφανίζεται διστακτική απέναντι στα οφέλη του σχολείου για τα παιδιά και το μόνο που επιζητούν απ’ αυτό είναι η απόκτηση των βασικών γνώσεων. Γι’ αυτό και οι μαθητές Ρομά θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου στη σχολική διαρροή , αφού παρουσιάζουν σχολική αποτυχία λόγω της διαφορετικής γλώσσας, κουλτούρας, αντιλήψεων της οικογένειάς τους. Επιπλέον, αποτυγχάνουν λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης και του εκπαιδευτικού συστήματος της κυρίαρχης κοινωνίας, ενώ –επίσης- πολύ χαμηλό θεωρείται και το ενταξιακό τους επίπεδο στο σχολικό περιβάλλον.Η παρούσα εργασία αποτελεί μία ποιοτική έρευνα και πιο συγκεκριμένα μία μελέτη περίπτωσης στη Ρόδο. Το δείγμα αποτελείται από εννέα γονείς Ρομά που διαμένουν είτε στον καταυλισμό στο Καρακόνερο είτε σε σπίτι. Η μέθοδος συλλογής δεδομένων που επιλέχθηκε είναι η ημι-δομημένη συνέντευξη και η ανάλυση αυτών έγινε με τη μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου. Στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και τα συμπεράσματα που αποβαίνουν από αυτήν.