Το κοινωνικό κεφάλαιο και η επαγγελματική ανέλιξη των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη : - Βέτσου, Μελισσινή (2015)
Το θέμα της εργασίας σχετίζεται με το κοινωνικό κεφάλαιο και την επαγγελαμτική ανέλιξη των εκπαιδευτικών στη Μυτιλήνη. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται είτε στην πρωτοβάθμια, είτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα είναι, αρχικά το στατιστικό πρόγραμμα SPSS αλλά στη συνέχεια, έγινε χρήση της ημιδομημένης συνέντευξης, λόγω περιορισμένου αριθμού ερωτηματολογίων. Με αυτό τον τρόπο οι απαντήσεις που συλλέχθηκαν επεξηγούν σε βάθος τις στάσεις τους.Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι τελικά, το κοινωνικό κεφάλαιο συνδέεται με την επαγγελματική ανέλιξη των εκπαιδευτικών. Όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο κοινωνικό κεφάλαιο τόσο πιο μεγάλη επαγγελματική ανέλιξη έχουν. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε παράγοντες του κοινωνικού κεφαλαίου όπως είναι η εθελοντική εργασία στην τοπική τους κοινότητα, η προσφορά βοήθειάς τους στο κοινωνικό τους περιβάλλον, και γενικότερα το αίσθημα της ικανοποίησης στην κοινωνία, μέσω του επαγγέλματός τους. Από την άλλη, συμμετέχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως σεμινάρια ή συναντήσεις με άλλους εκπαιδευτικούς για την ανταλλαγή απόψεων, διότι οι βλέψεις τους αποσκοπούν στην επίτευξη των μαθησιακών στόχων τους. Άλλωστε, με τις μαθησιακές δραστηριότητες ο εκπαιδευτικός καθόλη τη διάρκεια του επαγγέλματός του, αποκτά γνώσεις και αξίες που είναι απαραίτητες για την βελτίωση όχι μόνο των γνώσεών του αλλά και της προσωπικότητάς του, πράγμα που είναι απαραίτητο και αποτελεσματικό στη διαδικασία του μαθήματος για τα παιδιά.