Τα ολιγοθέσια σχολεία ως μέσο άρσης του εκπαιδευτικού αποκλεισμού και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής : - Διαμαντόπουλος, Ηλίας (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η περιγραφή του θεσμού του ολιγοθέσιου δημοτικού σχολείου και η μελέτη του ρόλου των ολιγοθέσιων σχολείων της χώρας μας, ως μέσο άρσης του εκπαιδευτικού αποκλεισμού και ως μέσο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Η έρευνα χωρίζεται σε δύο μέρη σύμφωνα με τις δύο βασικές θεματικές που μελετώνται. Η πρώτη θεματική αφορά το θεσμό του ολιγοθέσιου σχολείου στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η δεύτερη τον κοινωνικό ρόλο των ολιγοθέσιων σχολείων. Μέσα από την παραπάνω ανάλυση επιχειρείται να αναδειχθεί ο βασικός σκοπός της έρευνάς μας και η πρόταση κάποιων μέτρων και πολιτικών για τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Για τη διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας χρησιμοποιήθηκε ως καταλληλότερη η ποιοτική μέθοδος, με βασικό εργαλείο την ημι-δομημένη συνέντευξη, καθώς επιδιωκόταν η σε βάθος κατανόηση της προσωπικής άποψης των συμμετεχόντων.