Η ζωή μέσα στα τείχη : - Κολυβά, Μαρία (2014)
Η ποιοτική αυτή έρευνα διεξήχθη μέσα από την ποιοτική μέθοδο και συγκεκριμένα με τη μέθοδο ανάλυσης περιεχομένου με εργαλεία τις προσωπικές συνεντεύξεις και γράμματα πρώην κρατουμένων. Σκοπός της έρευνας είναι να αναδειχθούν οι σχέσεις μεταξύ κρατουμένων αλλά κι αυτών με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, μέσα στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Επίσης σημαντικό, είναι να έρθουν στην επιφάνεια στοιχεία του άτυπου κώδικα συμπεριφοράς που γεννάται στην ομάδα των κρατουμένων αλλά και των τελευταίων με τους υπαλλήλους, από πού πηγάζει και που καταλήγει. Αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ομάδων επίσης, ως προς την εφαρμογή των άτυπων κανόνων και να διερευνηθεί αν οι άτυποι κανόνες που υπερτερούν των θεσμικών, στην κοινωνία της φυλακής, αποτελούν την κανονικότητα στο μικρόκοσμο αυτής. Η έρευνα κράτησε έξι μήνες και κατέληξε να αναδειχθεί από την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκε από το δείγμα, ότι οι άτυποι κανόνες είναι μια συλλογή παρεκκλίνουσων συμπεριφορών οι οποίες εφαρμόζονται και στις δύο ομάδες που συνυπάρχουν στην κοινωνία των σωφρονιστικών καταστημάτων, δηλαδή κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων, ως κανονικότητα που το ίδιο το σύστημα έχει δημιουργήσει και συντηρεί, μέσω των εκπροσώπων του.