Η βία στον αθλητισμό ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησής του: το παράδειγμα της ΑΕΛ Καλλονής : - Σούκουλη, Αθανασία (2014)
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της βίας στον αθλητισμό, η οποία αυξάνεται με τον καιρό, πως το φαινόμενο αυτό θεμελιώνεται θεωρητικά και ποιο ρόλο διαδραματίζει η άκρατη εμπορευματοποίησή του. Η βία συνιστά αναμφίβολα ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, τόσο πολυδιάστατο και πολύπλοκο, όσο και το αντίστοιχο εγκληματικό, με το οποίο συχνά συνδέεται και μοιάζει να συμπορεύεται. Αυτό είναι λοιπόν το στοιχείο που θα μελετηθεί, το πώς δηλαδή και το αν τελικά η εμπορευματοποίηση οδηγεί σε ανταγωνισμούς που δεν συνυφάζονται με την ευγενή άμιλλα αλλά με οικονομικά συμφέροντα τα οποία ο οπαδός, στο όνομα της νίκης της ομάδας του δύσκολα αντιλαμβάνεται, και τα οποία οδηγούν σε βία μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους. Θα μπορούσαμε λοιπόν να συμπεράνουμε σύμφωνα με τα παραπάνω ότι η βία αποτελεί συστατικό στοιχείο του κοινωνικοπολιτικού συστήματος που ζούμε. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό περίγυρο, δεν πρέπει να εκπλήσσει η έκφραση της γηπεδικής βίας, η οποία εκδηλώνεται στα γήπεδα αλλά τα αίτια της έχουν γεννηθεί έξω από τις πύλες αυτών.Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που θα πρέπει να διατελέσει σωστά το ρόλο του ως πόλος κοινωνικοποίησης και αγωγής, με στόχο να καλλιεργεί συνειδήσεις, να προάγει αξίες και ιδανικά, ευγενή άμιλλα, υγιή συναγωνισμό και τέλος να συμβάλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.