Η αυτοχειρία ως "παρεκκλίνουσα συμπεριφορά" και οι κοινωνικές της διαστάσεις: θεωρητική - ερευνητική προσέγγιση : - Κοντογεώργου, Μαρία (2014)
Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται η μελέτη των κοινωνικών αιτιών της αυτοκτονίας. Στόχος λοιπόν είναι να αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση της σύγχρονης κοινωνίας με τα αίτια που ωθούν κάποιο άτομο στο να προβεί στο απονενοημένο διάβημα και να διερευνηθεί με ποιοτικό τρόπο ότι οι δομές της κοινωνίας, η νοοτροπία και ο τρόπος ζωής δημιουργούν αυτοκτονικές τάσεις. Μελετήθηκαν και συσχετίστηκαν οι οικονομικοί λόγοι, η θρησκεία, το κοινωνικό περιβάλλον, οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο στιγματισμός κ.α. στην επίδραση και στην επιρροή που έχουν πάνω στο φαινόμενο της αυτοχειρίας. Τα εργαλεία της έρευνας που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων ήταν η ημιδομημένη συνέντευξη και η ανάλυση περιεχομένου σε δημοσιογραφικά άρθρα. Τέλος, το κοινωνικό φαινόμενο συνδέθηκε κυρίως με την κριτική εγκληματολογία, καθώς και με τα είδη της αυτοκτονία που διέκρινε ο Durkheim.