Εκτίμηση ασφαλίστρου στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά φορτηγών και μηχανών μέσω γενικευμένων γραμμικών μοντέλων : - Παπαδόπουλος, Χρήστος Α. (2010)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση του καθαρού ασφαλίστρου για μηχανές και φορτηγά χρησιμοποιώντας τα γενικευμένα γραμμικά μοντέλα (generalized linear models). Με την ανάλυση των γγμ η μεταβλητότητα της μεταβλητής που εξετάζουμε, επεξηγείτε από τις αλλαγές στην μεταβλητότητα μιας ή περισσότερων διαφορετικών μεταβλητών. Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο προστατεύει τον κάτοχο του από κάποιους συγκεκριμένους κινδύνους. Το ασφάλιστρο είναι η τιμή που ασφαλίζει τον συγκεκριμένο κίνδυνο για μία συγκεκριμένη περίοδο. Μία σημαντική αποστολή των αναλογιστών είναι να τιμολογήσουν το ασφάλιστρο κατά κλάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση σε διάφορα γκρουπ (group) πελατων.