Τα Ευρωπαϊκά Δικαιοδοτικά Όργανα (οργάνωση – λειτουργία) και οι επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή και στις εθνικές έννομες τάξεις : - Κάιτατζης, Γεώργιος (2015)
Τα κύρια υπερεθνικά δικαιοδοτικά όργανα στην Ευρώπη είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για πάνω από μισό αιώνα, τα δυο αυτά δικαιοδοτικά όργανα έχουν δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου ρεκόρ στον τομέα της διεθνούς επίλυσης διαφορών, όχι μόνο με την έκδοση εκατοντάδων αποφάσεων σχετικά με μια ποικιλία θεμάτων κάθε χρόνο, αλλά και με την υποχρέωση που επιβάλουν στα ευρωπαϊκά κράτη να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις τους. Η υποχρεωτική φύση της δικαιοδοσίας τους, η δυνατότητα να συμμετάσχουν εκτός από τα κράτη και άτομα αλλά και τα εθνικά δικαστήρια στην διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων, καθώς και ο υψηλός βαθμός της οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής ομοιογένειας των διάδικων είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για τέτοιες αξιόλογες επιδόσεις. Αυτή η εργασία εξετάζει τη δικαιοδοσία, τη δομή και τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο δικαστηρίων, τον τρόπο ασκήσεως της προσφυγών καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν οι αποφάσεις τους στη Ευρωπαϊκή και στις εθνικές έννομες τάξεις. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το δεύτερο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.