Τα καινοτόμα προγράμματα στην εκπαίδευση, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης : - Γκαμπονιέρη, Σοφία (2015)
Στην παρούσα Διπλωματική εργασία θα κάνουμε μια προσέγγιση των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας με τίτλο «Γνωριμία με τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα» είναι μία εισαγωγή στο θέμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινούμε με μια ιστορική αναδρομή και εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όσον αφορά την επαγγελματική κατάρτιση, την θεμελίωση της εκπαίδευσης στην Ευρώπη και την θεσμοθέτηση του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χώρου. Στη συνέχεια θα εκθέσουμε τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ και εκπονούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και ένα νέο πρόγραμμα που οργανώνεται και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στο άμεσο μέλλον. Το δεύτερο μέρος της εργασίας έχει να κάνει με τη συμβολή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα τη συμβολή στην ποιότητα της εκπαίδευσης, στη διαμόρφωση του ενεργού ευρωπαίου πολίτη και τη συμβολή των προγραμμάτων στην προώθηση της Δια Βίου Μάθησης. Ως προς το θέμα της Δια βίου Μάθησης θα επιμείνουμε καθώς θα αναφερθούμε στην δια βίου μάθηση στα πλαίσια της Ευρώπης γενικά και της Ελλάδας ειδικά.Η εργασία κλείνει με την αποτίμηση και τις προοπτικές της Δια Βίου Μάθησης καθώς και με τα συμπεράσματα σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα.