Τα κοινωνικά δικαιώματα των ανηλίκων αιτούντων άσυλο και η προστασία τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο : - Γκέντση, Μαρία (2015)
Το φαινόμενο της μετανάστευσης χαρακτηρίζει διαχρονικά την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι αιτίες αυτής, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστών μεταβάλλεται, επηρεαζόμενος κάθε φορά από τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, νομικούς, πολιτισμικούς και άλλους παράγοντες που υφίστανται τόσο στις χώρες προέλευσης, όσο και στις χώρες υποδοχής των μεταναστών. Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κοινωνία, έχοντας θεμελιώσει ένα σύστημα προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων δε θα μπορούσε να μην έχει προβλέψει για τα δικαιώματα των μεταναστών και μάλιστα των ανηλίκων που βρίσκονται στο έδαφός της. Τόσο μέσα από τις συνθήκες πού είναι σε ισχύ, όσο και από τις οδηγίες και κανονισμούς που έχει εκδώσει, φαίνεται να αναγνωρίζει και να φροντίζει ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι πλήρως κατοχυρωμένα. Στην πραγματικότητα όμως, κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανήλικων μεταναστών; Μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις, αλλά και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς, καταδεικνύουν την έλλειψη του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων από ένα μεγάλο μέρος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενώ παραβιάζονται οι αρχές της, φαίνεται να εθελοτυφλεί.