Η προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: προβλήματα και προοπτικές : - Χατζηδημητρίου, Ερασμία (2015)
Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (στο εξής ΕΣΔΑ) αποτελούν δύο ξεχωριστά νομικά κείμενα δυνάμει των οποίων παρέχεται προστασία στα ανθρώπινα δικαιώματα. Με το πέρασμα των χρόνων και επηρεαζόμενη από τη δυναμική των εξελίξεων στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση (στο εξής ΕΕ) εισήλθε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 σε μία τροχιά ένταξης στην ΕΣΔΑ. Η παρούσα εργασία εξετάζει την εξέλιξη και διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμβολή της ΕΣΔΑ στην εξέλιξη αυτή καθώς και τα βήματα που έγιναν για την επικείμενη προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επίσης εξετάζει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά τη διαδικασία της προσχώρησης αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται.Ειδικότερα ή εργασία χωρίζεται σε δύο (2) μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ΕΣΔΑ, στα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ καθώς και στην επικείμενη προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στις τροποποιήσεις που προχώρησαν και οι δύο πλευρές ώστε να καταστεί δυνατή η προσχώρηση. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στα δικαστήρια της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο εξής ΕΔΔΑ) και της ΕΕ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο εξής ΔΕΕ) και τη θεσμική ισορροπία μεταξύ των δύο δικαστηρίων. Επίσης εξετάζει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την επικείμενη προσχώρηση της ΕΕ στην ΕΣΔΑ, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται από την προσχώρηση.