Μεθοδολογική ανάλυση και αξιολόγηση δεικτών κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης : - Βαϊου, Ανθή (2015)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μεθοδολογική ανάλυση, μελέτη και παρουσίαση έξι συντελεστών - δεικτών που εκφράζουν ποσοτικά την κοινωνικοοικονομική και πολιτική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.Η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη εκφράζεται στην παρούσα εργασία με τους δείκτες «κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI per capita)», «βαθμός ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI)», «επίπεδο της προσλαμβανομένης διαφθοράς του δημόσιου τομέα (CPI)» και «έκταση της αποτελεσματικότητας διακυβέρνησης (GE)» ενώ η πολιτική ανάπτυξη περιλαμβάνει τους δείκτες «εύρος των πολιτικών δικαιωμάτων (PR)» και «έκταση των πολιτικών ελευθεριών (CL)». Οι τελευταίοι δύο δείκτες συνθέτονται σύμφωνα με την σχετική μεθοδολογία σε ένα δείκτη που καλείται δείκτης «ελευθερίας (FR)».