Συγκριτική αξιολόγηση της χρήσης έννομων αγαθών σε ευρωπαϊκό επίπεδο : - Ατσικπάση, Αριστοθέα (2015)
Ο Συνήγορος του Πολίτη αποτελεί μια ανεξάρτητη αρχή, με σκοπό τη διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και της διοίκησης. Η διαμεσολάβηση αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την υπεράσπιση του πολίτη έναντι διακρίσεων εις βάρος του, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας. Διεθνώς, ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη είναι γνωστός ως Διαμεσολαβητής (Ombudsman). Ο θεσμός του Ombudsman, όπως έχει διαμορφωθεί στη σύγχρονη εποχή, είναι πλέον διαδεδομένος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Φαινόμενα όπως η διόγκωση των κυβερνήσεων και της γραφειοκρατίας, οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κοινωνικό-οικονομική κρίση που προκαλεί την εξάλειψη του κράτους δικαίου και τον κλυδωνισμό της δημοκρατίας πλήττοντας τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμού που να συμβάλει στην ορθή λειτουργία της διοίκησης, στην εδραίωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόσβαση των πολιτών στο θεσμό αυτό και η αποτελεσματικότητα του, η διαφοροποίηση στη χρήση των επιμέρους κοινωνικό-οικονομικών ομάδων, η ύπαρξη ομοιογένειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν κάποια από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν στην παρούσα εργασία.