Αναπαράσταση παραδοσιακού σκάφους Βορείου Αιγαίου : - Καρανδάνης, Παναγιώτης (2015)
Η επιλογή του θέματος της διπλωματικής μου διατριβής καθορίστηκε από δύο κριτήρια: την επιθυμία μου να αναδείξω ένα κομμάτι της πολιτισμικής παράδοσης της πατρίδας μου, της Λέσβου, και την επιθυμία μου να εμβαθύνω στις μεθόδους και τεχνικές ανάδειξης πολιτισμικών δεδομένων με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών. Με αυτά τα δεδομένα, επέλεξα ως θέμα την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σκάφους με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών, του οποίου η χρήση ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Αιγαίο και ειδικότερα στο Β. Αιγαίο και στη Λέσβο, από το 19ο έως τον 20ο αι. Το σκάφος αυτό είναι η «σακολέβα», που χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για μεταφορές φορτίων και αναδείχτηκε ως η κατ’ εξοχήν εκδοχή εμπορικού σκάφους, εξ’ αιτίας συγκεκριμένων προτερημάτων που παρουσίαζε, τα οποία θα αναλυθούν αμέσως παρακάτω.