Ανάλυση και συγκριτική αξιολόγηση λογισμικών για την αποθήκευση δεδομένων σε περιβάλλον νεφοϋπολογιστικής : - Πατσατζής, Ραφαήλ (2015)
Το αντικείμενο της παρακάτω πτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση και σύγκριση λογισμικών ασφαλείας και αποθήκευσης δεδομένων (cloud software). Ο κύριος σκοπός της είναι η εκπόνηση ενός οδηγού όπου αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των λογισμικών αυτών καθώς και πληροφορίες για τη λειτουργία και τη συνοχή τους. Απώτερος σκοπός είναι η εύκολη και κατανοητή ανάγνωση των χαρακτηριστικών του κάθε λογισμικού έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί μελετώντας το κείμενο αλλά και την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε να επιλέξει το λογισμικό που του ταιριάζει. Αρχικά επιλέχθηκαν 50 λογισμικά με βάση τη δημοτικότητα και την λειτουργικότητά τους. Στη συνέχεια υπάρχει ανάλυση και των 50 λογισμικών με βάση ορισμένα σημαντικά κριτήρια. Οι πληροφορίες των λογισμικών προήλθαν από τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιριών που τα εμπορεύονται και από έγκυρα διαδικτυακά site που προχωρούν σε συγκρίσεις και αναλύσεις των παραπάνω λογισμικών αποθήκευσης. Στη συνέχεια τα λογισμικά αφού εγκαταστάθηκαν σε υπολογιστή desktop δοκιμάστηκαν από τον συγγραφέα της εργασίες και προέκυψαν ορισμένες παρατηρήσεις. Έπειτα αφού επιλέχθηκαν ορισμένα χαρακτηριστικά σύγκρισης, έγινε η αξιολόγηση των λογισμικών ως προς αυτά. Ακόμα, δημιουργήθηκαν πίνακες με όλα τα λογισμικά και τα χαρακτηριστικά τους για ευκολότερη αξιολόγηση. Ως συμπληρωματικό υλικό δημιουργήθηκε μία ιστοσελίδα όπου περιέχονται τα 50 λογισμικά αποθήκευσης δεδομένων σε cloud περιβάλλον μαζί με αναλύσεις, πληροφορίες καθώς και πίνακες σύγκρισης.