Η επόμενη γενιά υπηρεσιών νεφοϋπολογιστικής στην εκπαίδευση : - Παυλάτος, Εμμανουήλ (2015)
Οι τεχνολογικές εξελίξεις είχαν πάντα μια σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, επηρεάζοντας ακόμη και τα πιο παραδοσιακά συστήματα, όπως είναι η εκπαίδευση. Σύμφωνα με τη γενική αλλαγή των συνηθειών των πολιτών και τη δομή της αγοράς εργασίας, ο τομέας της εκπαίδευσης, κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, διέρχεται μια μεγάλη φάση μετασχηματισμού. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες για αυτό το μετασχηματισμό είναι η εμφάνιση της νεφοϋπολογιστικής, της τεχνολογίας, που πολύ γρήγορα «εισέβαλλε» στις σχολικές τάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμορφώνοντας μεγάλο μέρος των διαδικασιών που σχετίζονται με τη μάθηση, τη διδασκαλία και τη διοίκηση. Στην Ελλάδα, κυρίως στις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υιοθέτηση της νεφοϋπολογιστικής στην εκπαιδευτική διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, κυρίως λόγω έλλειψης μιας επίσημης πολιτικής-στρατηγικής σχετικά με την χρήση τέτοιων υπηρεσιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στα κεφάλαια που ακολουθούν θα αναφερθούν οι κορυφαίες λύσεις νεφοϋπολογιστικής που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται στην εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα εξεταστεί το πλαίσιο εισαγωγής υπηρεσιών νεφοϋπολογιστικής στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω του Π.Σ.Δ.. Τέλος θα προταθεί λύση υλοποίησης ενός μοντέλου υπηρεσιών νεφοϋπολογιστικής που θα μπορούσε να αναπτυχθεί από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.