Δωρεάν διανομή και διατήρηση τοπικών ποικιλιών και σπόρων από το "Πελίτι" στην Ελλάδα και το "Yerel tohum Derneği" στην Τουρκία : - Περσίδου, Αντωνία (2015)
Η εργασία αυτή είναι καρπός μιας έρευνας που έλαβε χώρα την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου του 2014 και Ιανουαρίου του 2015 στη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα στην Ελλάδα, και στη Σμύρνη και την πόλη Seferihisar της Τουρκίας και αφορά την δωρεάν ανταλλαγή και διανομή σπόρων τοπικών ποικιλιών μέσω των δικτύων “Πελίτι” που εδρεύει στη Δράμα και “Yerel tohum Derneği” (Ένωση Τοπικού Σπόρου) με έδρα τη Σμύρνη. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει συναντήσεις με μέλη των δυο ομάδων, επιτόπια έρευνα στις προαναφερθείσες πόλεις και συγκέντρωση υλικού απο το διαδίκτυο. Ο στόχος που μοιράζονται οι δυο ομάδες είναι η ενασχόλησή τους με τη διάσωση της ποικιλότητας των σπόρων. Η “εναλλακτική κοινότητα Πελίτι” έχει θέσει ως βασικό στόχο της δράσης της την διάσωση των “τοπικών ποικιλιών”, λαμβάνοντας και προτείνοντας μέτρα για την μη αλλοίωση τους, και το “Υerel Tohum Derneği” στοχεύει στην διάδοση της καλλιέργειας “τοπικών σπόρων”, χωρις να αποτελεί πάντα προτεραιότητα η διατήρηση ποικιλιών.