Ζητήματα ασφάλειας και τεχνολογίας προστασίας στο Cloud : - Τσιώνας, Αθανάσιος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης βασικών θεματικών ενοτήτων που αφορούν την ασφάλεια στο Cloud Computing. Αρχικά ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να πληροφορηθεί για το τι είναι το Cloud Computing, καθώς και βασικά χαρακτηριστικά του. Αποκτώντας την απαραίτητη αυτή γνώση, γίνεται αναφορά για τα προβλήματα ασφάλειας και τις απειλές που παρουσιάζονται στα Cloud συστήματα. Επικαλούνται βασικές εννοιολογικές προσεγγίσεις της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφονται όλα όσα αφορούν και τα Cloud συστήματα.Η αρχιτεκτονική λειτουργίας των Cloud συστημάτων προϋποθέτει τον υποχρεωτικό καθορισμό, υπό αυστηρά όρια, των εμπλεκόμενων. Ένας τέτοιος καθορισμός, ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα και τα ζητήματα ασφάλειας που αφορούν τον κάθε εμπλεκόμενο. Έτσι οι εμπλεκόμενες οντότητες που μπορεί να συμμετέχουν σε ένα Cloud σύστημα, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα αντίστοιχα προς αυτές ζητήματα ασφάλειας. Για μια πιο ξεκάθαρη ταξινόμηση, στα πλαίσια των παραπάνω εισάγεται και η συνιστώσα των μοντέλων παροχής υπηρεσιών Cloud Computing. Σε κάθε περίπτωση, υπό όποιου ευθύνη κι αν είναι ένα ζήτημα ασφάλειας, συνοδεύεται και από σχετική τεχνολογία/μηχανισμό αντιμετώπισης του, ενώ θα πρέπει να υφίσταται και η αντίστοιχη μεταχείριση του, σε πιθανές καταστάσεις κινδύνου.Τέλος στα πλαίσια ενός ιδεατού σεναρίου χρήσης Cloud τεχνολογιών για το μοντέλο παροχής υπηρεσιών SaaS, καταγράφονται όλα εκείνα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται από κάθε οντότητα, στο ελάχιστο. Πρόκειται για την εφαρμογή τεχνολογιών/μηχανισμών ακόμη και υιοθέτηση λειτουργιών από τις οντότητες, που αποφέρουν ένα ανεκτό επίπεδο ασφάλειας καθολικά σε ένα Cloud σύστημα. Καταλήγει λοιπόν πως ένα ιδεατό σενάριο, ως προς την εφαρμογή των πραγματικών μηχανισμών, όπως το εν λόγω, μπορεί να αποδείξει ότι είναι εφικτό ένα ανεκτό έως και υψηλό, επίπεδο ασφάλειας για τις Cloud τεχνολογίες.