Η κοινωνική παραγωγή του αστικού χώρου κατά την εγκατάσταση των προσφύγων του '22 : - Γλεντή, Δήμητρα (2015)
Η παρούσα εργασία διερευνά τις συνθήκες της μόνιμης εγκατάστασης τωνMικρασιατών προσφύγων μέσα από τη μελέτη περίπτωσης του προσφυγικούσυνοικισμού «Αγίας Κυριακής» στη βόρεια πλευρά της Μυτιλήνης. Πιοσυγκεκριμένα, αναζητείται η μετάβαση από τις παράγκες και τα «επίτακτα» στηνοργανωμένη προσφυγική κατοικία, όπως αυτή σχεδιάστηκε από το κράτος καιυλοποιήθηκε με τη μορφή των «σπιτιών της Πρόνοιας». Μέσα και γύρω από αυτά ταπροσφυγικά σπίτια συγκροτήθηκε μια γειτονιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πουκαθιστούσε για χρόνια την «ετερότητα» μέσα στην πόλη. Οργανώθηκε δε στο βόρειοτμήμα της –το πρώην μουσουλμανικό- που ήδη από τις τελευταίες δεκαετίες τηςοθωμανικής κυριαρχίας είχε απολέσει την παλιά του αίγλη. Έτσι λοιπόν, αφετηρίατης παρούσας μελέτης αποτελεί η υπόθεση ότι αυτό το αστικό σύνολο, το πρώηνμουσουλμανικό και νυν προσφυγικό, διατήρησε μια προϋπάρχουσα αστική διαίρεση,ενισχύοντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά μιας χωρικής ιεραρχίας στην πόλη.