Μεταξύ σιωπής και λόγου : - Βαρελάκη, Φάλια (2015)
Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ασθένεια την σύγχρονης εποχής. Ωστόσο ο φόβος των γυναικών έχει κλιμακωθεί έντονα τα τελευταία χρόνια καθώς ο καρκίνος του μαστού έχει γίνει πλέον ορατός. Η παρούσα εθνογραφική έρευνα επιχειρεί να εντοπίσει και να αποσαφηνίσει τους τρόπους με τους οποίους διαμορφώνονται τα νοήματα του καρκίνου του μαστού μέσα από τις αντιλήψεις και τις πρακτικές των υποκειμένων που βιώνουν την εμπειρία της ασθένειας, ενώ παράλληλα να αναδείξει το διάλογο που αναπτύσσεται μέσα από το λόγο ή/και τη σιωπή ανάμεσα στην προσωπική βιωματική εμπειρία, την κοινωνική πραγματικότητα και την ιατρική. Ο καρκίνος του μαστού μελετάται μέσα από τις κοινωνικές διαδικασίες στις οποίες εντοπίζεται και από τις οποίες επηρεάζεται, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τις συμβολικές σημασίες που αναπτύσσονται και τις υποκειμενικότητες που συγκροτούνται. Τέλος, τα προσωπικά βιώματα, οι αφηγήσεις των ασθενών και οι πολιτικές του σώματος αναδεικνύουν ζητήματα βιοεξουσίας και ιατρικοποίησης του σώματος δημιουργώντας μια ποικιλία νοημάτων που απαιτούν την προσοχή μας.