Συγκριτική ανάλυση αστικών τοπίων : - Αρτέμη, Ελένη (2015)
Στην παρούσα εργασία εξετάζονται τα αστικά τοπία στη Μυτιλήνη και στο Αϊβαλί, μέσα από την οικοτοπιακή προσέγγιση. Πρόκειται για δύο κοντινές παράκτιες πόλεις του Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίες ενώ βρίσκονται σήμερα σε διαφορετικές χώρες, μοιράζονται ένα κοινό παρελθόν το οποίο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες ιστορικές τομές, που διαμορφώθηκαν κάτω από ιδιαίτερες οικονομικό - πολιτικές συνθήκες. Η μελέτη, μέσα από τη σύγκριση του τρόπου ανάπτυξης των δύο πόλεων από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα της σύγχρονης αστικής εξάπλωσης, στοχεύει στην αναζήτηση του αποτυπώματος που αφήνεται στη διάρκεια του χρόνου πάνω στο αστικό τοπίο των περιοχών μελέτης, προκειμένου να αναδειχθούν κοινωνικές ανισότητες και γεωπολιτικές αλλαγές, παγκόσμιου ή/και τοπικού χαρακτήρα στην αστική ανάπτυξη.