Η τεχνική και λαϊκή εκπαίδευση στη Λέσβο κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου : - Μπούμπας, Δημήτριος Μ. (2015)
Η μικρασιατική καταστροφή έφερε στη Λέσβο χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες, οι οποίοι έχριζαν άμεσης περίθαλψης και σίτισης. Τα εκατοντάδες προσφυγόπουλα που περιφέρονταν στους δρόμους της Μυτιλήνης έπρεπε να μάθουν γράμματα και να κοινωνικοποιηθούν. Η ανώτερη αστική τάξη της πόλης ίδρυσε άμεσα Νυχτερινή Σχολή με στόχο τον αλφαβητισμό των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Η μεταγενέστερη ανάμιξη του ελληνικού κράτους στη λειτουργία της Νυχτερινής Σχολής, ανέδειξε την ύπαρξη δύο ρευμάτων στην τοπική κοινωνία, καθώς κάποιοι εκπαιδευτικοί επιχειρηματολόγησαν υπέρ της κρατικής παρέμβασης. Παράλληλα με τη ΝΣ εισήλθαν στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της Λέσβου σχολεία με πρακτική-τεχνική-επαγγελματική κατεύθυνση, αμφισβητώντας για πρώτη φορά την κυριαρχία της κλασικής εκπαίδευσης. Τοιουτοτρόπως ο Μεσοπόλεμος υπήρξε η περίοδος της καθιέρωσης του Πρακτικού Λυκείου της Μυτιλήνης, των Γεωργικών Σχολών και των Ιδιωτικών Εμπορικών και Επαγγελματικών Σχολών της Λέσβου με πολύ θετικά αποτελέσματα.