Günese yolculuk - Ustaoglu, Yesim; Ustaoglu, Yesim (Ifr, 1999)
"Ο νεαρός Τούρκος Μεχμέτ έχει εγκαταλείψει πρόσφατα το χωριό του και δουλεύει στην Κωνσταντινούπολη. Εξαιτίας μιας σειράς παράξενων γεγονότων, τον μπερδεύουν με έναν Κούρδο, τον φυλακίζουν και τον χτυπούν βάναυσα. Αποφυλακίζεται μια εβδομάδα αργότερα αλλά η στάμπα του Κούρδου τον οδηγεί στο περιθώριο και τον κάνει να χάσει το σπίτι, τη δουλειά και το κορίτσι του, την Αρχού. Όταν ο Κούρδος φίλος του, Μπερζάν, σκοτώνεται σε μια διακήλωση και ο Μεχμέτ ταξιδεύει για να επιστρέψει το άψυχο σώμα στο χωριό του Μπερζάν, κοντά στα Ιρακινά σύνορα, μαθαίνει γιατί τόσοι πολλοί Κούρδοι είναι πρόσφυγες". - Περίληψη από τη θήκη.