Χωροχρονική ανάλυση ποιότητας υδάτινων απορροών νησιωτικών λεκανών: η περίπτωση του Τσικνιά Λέσβου : - Προβατάς, Σωτήριος Ν. (2015)
Στη συγκεκριμένη εργασία γίνεται προσπάθεια ανάλυσης ποιότητας υδάτινων απορροών, μέσω υπολογισμού των θρεπτικών ουσιών και ελέγχου των μετρήσεων πεδίου στη λεκάνη απορροής του Τσικνιά η οποία διαμορφώνει έναν από τους μεγαλύτερους χείμαρρους διαλείπουσας ροής της νήσου Λέσβου. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε αφορά: i) Μετρήσεις παροχής με μυλίσκο & τηλεμετρικά μέσω σταθμήμετρου RLS, ii) Προσδιορισμός φωσφορικών, νιτρωδών και νιτρικών ιόντων των δειγματοληψιών πεδίου στο εργαστήριο Χημείας του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας και iii) Χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, υδρολογικού μοντέλου SWAT, μοντέλου οικοσυστημικών υπηρεσιών InVEST και μεθόδου συντελεστών εξαγωγής (export coefficients). Στην αρχή συλλέχθηκαν δείγματα νερού από την κεντρική και νότια περιοχή της λεκάνης Τσικνιά. Έπειτα από την ανάλυση των δειγμάτων και την εκτίμηση της μέσης ετήσιας απορροής, μέσω του SWAT, υπολογίστηκε το ετήσιο φορτίο φωσφόρου και αζώτου που εκβάλλεται στον κόλπο της Καλλονής. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των συντελεστών εξαγωγής βαθμονομήθηκε η επιβάρυνση των δραστηριοτήτων για τα νοικοκυριά, τις χρήσεις γης συμπεριλαμβανομένης της κτηνοτροφίας, τη βιομηχανία και την ατμόσφαιρα, ώστε το συνολικό ετήσιο φορτίο των θρεπτικών ουσιών να ταιριάζει με το ετήσιο φορτίο που υπολογίστηκε μέσω των δειγματοληψιών πεδίου. Τέλος, τα φορτία φωσφόρου και αζώτου, για κάθε χρήση γης, συμπεριλαμβανόμενης της κτηνοτροφίας στις ανοικτές ακαλλιέργητες περιοχές, που προέκυψαν με την ανωτέρω μέθοδο των συντελεστών εξαγωγής (export coefficients) εισήχθησαν στο μοντέλο InVEST, για υπολογισμό των θρεπτικών φορτίων, την οικονομική αποτίμηση των επιπτώσεων και οπτικοποιήθηκαν, σε περιβάλλον GIS, ανά υπολεκάνη.