H εφαρμογή της στατιστικής στην β - Ιωάννου, Ιωάννης (2015)
Το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της ευρύτερης κοινωνίας που επηρεάζεται και προσαρμόζεται ανάλογα με τις όποιες εξελίξεις συμβαίνουν γύρω του. Η σύγχρονη πραγματικότητα επιτακτικά επαναπροσδιορίζει τη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή μέσα από το δια-θεματικό και βιωματικό χαρακτήρα της σύγχρονης διδασκαλίας όπου ο εκπαιδευτικός δεν έχει αποκλειστική ιδιοκτησία της γνώσης αλλά υποκινεί την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, υποβοηθά και καθοδηγεί την ερευνητική δραστηριότητα ενθαρρύνοντας και δραστηριοποιώντας όλους τους μαθητές ώστε να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί της νέας γνώσης και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες. Στην εποχή μας, εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας, η Στατιστική αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο μαθηματικά ή απλά ένας ακόμα κλάδος των εφαρμοσμένων επιστημών με πολλά πεδία εφαρμογής. Η ταχεία εξέλιξη των ‘Νέων Τεχνολογιών’ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας, ΤΠΕ) οδηγούν από την παραδοσιακή προσέγγιση της εκπαίδευσης σε καινούργιες, καινοτόμες δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στην μάθηση και στην εξοικείωση των μαθητών με τη Στατιστική. Η χρήση των ΤΠΕ μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών και οι νέες παιδαγωγικές τάσεις, συμβάλλουν άριστα στην διαχείριση και οπτικοποίηση των δεδομένων που συνδέονται άρρηκτα με τη μάθηση και την απόκτηση γνώσης. Ο κύριος σκοπός αυτής της εργασίας είναι να προσδιοριστεί η επίδραση της στατιστικής όταν η τελευταία χρησιμεύει σαν όχημα για την αναζήτηση της γνώσης, στη μάθηση των μαθητών καθώς επίσης να διαπιστωθεί η αντίληψη των μαθητών όσον αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων ανανεώσιμων και μη, καθώς επίσης τις στάσεις και συμπεριφορές τους απέναντι στο Περιβάλλον. Ως βοηθητικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του σκοπού επιλέχθηκε η διαδικτυακή πιλοτική πλατφόρμα I-Use η οποία εστιάζει στην στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων και στην οπτικοποίησή τους με τη βοήθεια γεωχωρικών πληροφοριών με τη μορφή χαρτών καθώς επίσης και σε παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η εφαρμογή των προαναφερθέντων σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα των Π.Σ. της Β’ θμιας Εκπαίδευσης συνδυάζοντας τη στατιστική διαθεματικά με αυτά.