Χωρική διαφοροποίηση των διαρθρωτικών χαρακτηριστικών των εκμεταλεύσεων που λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση στην Ελλάδα : - Κολοβός, Χρήστος (2012)
Η εισαγωγή της ενιαίας ενίσχυσης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταβολές στην καταβολή ενισχύσεων στην ύπαιθρο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Με την εισαγωγή της το 2003 η έμφαση μετατοπίζεται από τις ενισχύσεις στην παραγωγή στις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις στους παραγωγούς, μέσω ενός συστήματος που βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία παραγωγής για την απόδοση ατομικών δικαιωμάτων στους αρχηγούς αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στην εργασία αυτή εξετάζεται η χωρική διαφοροποίηση των ατομικών αυτών δικαιωμάτων σε επίπεδο Νομαρχιακών Ενοτήτων με βάση τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι υπεύθυνος για τη διανομή των ενισχύσεων. Εξετάζεται επίσης η διαφοροποίηση των δικαιωμάτων με βάση τυπολογία αγροτικών χαρακτηριστικών των Ελληνικών Νομαρχιακών Ενοτήτων (Σκούρας και Ψαλτόπουλος, 2012) και τα δεδομένα της Απογραφής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας. Τα ευρήματα δείχνουν πολύ σημαντικές χωρικές διαφοροποιήσεις, αλλά και πολύ μεγάλη ετερογένεια στο εσωτερικό των Νομαρχιακών Ενοτήτων, και μια σημαντική τάση αύξησης των μεγάλων και των πολύ μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κυρίως με αροτραίες καλλιέργειες.