Διερεύνηση αντι-αιμοπεταλιακής δράσης κολοκυθόσπορου : - Βαφειάδου, Ελισσάβετ-Αγγελική (2015)
Στα πλαίσια της μελέτης των μικροσυστατικών των τροφίμων ως προς την ικανότητά τους να αναστέλουν τις διαδικασίες της θρόμβωσης, της οξείδωσης και της φλεγμονής που αποτελούν σημαντικές βιοχημικές διεργασίες στα περισσότερα από τα χρόνια νοσήματα όπως είναι τα καρδιαγγειακά, διερευνήθηκε η αντιαιμοπεταλιακή δράση εκχυλισμάτων κολοκυθόσπορου.Στη παρούσα πτυχιακή, μελετήθηκε in vitro η επίδραση στη θρόμβωση αιμοπεταλίων ανθρώπου 7 διαφορετικών εκχυλισμάτων κολοκυθόσπορου που εκχυλίστηκαν από ψίχα κολοκυθόσπορου εμπορικά διαθέσιμου σε τοπικό κατάστημα με τρόφιμα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της διερεύνησης της επίδρασης των ολικών λιπιδίων καθώς και των επιμέρους λιποειδικών τάξεών τους, δηλαδή των πολικών και των ουδέτερων λιποειδών κολοκυθόσπορου στην αιμοπεταλιακή δράση. Παράλληλα, τα συστατικά του σπόρου διαχωρίστηκαν ως προς την πολικότητά τους, σε υδατικό κλάσμα, σε μεθανολικό κλάσμα, σε ακετονικό κλάσμα και σε κλάσμα οξικού αιθυλεστέρα. Για τα παραπάνω κλάσματα, διερευνήθηκε αντίστοιχα η αντιαιμοπεταλιακή δράση ως προς τρεις συσσωρευτικούς παράγοντες τον PAF, τη θρομβίνη (με χρήση TRAP) και του ADP. Επιπλέον, αναπτύχθηκε ένα πιλοτικό διατροφικό μοντέλο στο οποίο έγινε παρέμβαση σε 2 υγιείς εθελοντές με την κατανάλωση 10 g. κολοκυθόσπορου ημερισίως για 30 ημέρες. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε ex vivo προσδιορισμός της συσσωρευτικής δράσης των αιμοπεταλίων τους, ως προς τους τρεις συσσωρευτικούς παράγοντες PAF, TRAP και ADP.