Χρήση των φωτοσυνθετικών οργανισμών L. minor και L. gibba σε επεξεργασμένα υγρά αστικά απόβλητα για την απομάκρυνση θρεπτικών με παράλληλη παραγωγή βιομάζας : - Κόρα, Ελιάντα (2015)
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκαν τρία πειράματα με την χρήση των φωτοσυνθετικών οργανισμών L. minor και L. gibba παρουσία επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων από την μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Καθένα από τα τρία πειράματα διήρκησε 1 μήνα και είχε σκοπό την απομάκρυνση θρεπτικών που βρίσκονται στα υγρά απόβλητα και την παράλληλη παραγωγή βιομάζας των οργανισμών για τη μελλοντική πιθανή αξιοποίηση του οργανισμού. Τα πειράματα έλαβαν χώρα στο Εργαστήριο Ποιότητας Υδάτων και Αέρα, Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το πρώτο πείραμα περιλάμβανε απόβλητα και τον οργανισμό L. minor, το δεύτερο απόβλητα και L gibba, και το τρίτο πείραμα απόβλητα και τον συνδυασμό τον δύο παραπάνω οργανισμών. Σε κάθε πείραμα που πραγματοποιήθηκε, την 16η ημέρα έγινε προσθήκη 30 mg/L αμμωνιακού αζώτου. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων λαμβάνονταν καθημερινές και εβδομαδιαίες μετρήσεις. Οι καθημερινές μετρήσεις που λαμβάνονταν ήταν η θερμοκρασία, pH, και η ροή των υγρών αποβλήτων. Οι εβδομαδιαίες μετρήσεις περιλάμβαναν τις συγκεντρώσεις των ολικών αιωρουμένων στερεών TSS, του διαλυτού χημικά απαιτούμενου οξυγόνου CODdis, του αμμωνιακού αζώτου NH4-N, του νιτρικού αζώτου NO3-N, του ολικού φωσφόρου ΤΡ, και του ολικού αζώτου TN. Επίσης λαμβάνονταν εβδομαδιαίως δείγματα βιομάζας για την εκτίμηση της ακατέργαστης πρωτεΐνης που διέθεταν οι οργανισμοί. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για την χρήση των δύο οργανισμών σε μονάδες απόβλητων αλλά και την εναλλακτική τους χρήση στην παράγωγη ζωοτροφών πλούσια σε ακατέργαστη πρωτεΐνη. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η πρόσθεση αμμωνιακού αζώτου και ο συνδυασμών των δύο φυτικών οργανισμών συνέβαλαν και στην αύξηση της βιομάζας και στην αύξηση της ακατέργαστής πρωτεΐνης.