Παρουσία εθιστικών ουσιών στα υγρά αστικά απόβλητα της Λέσβου και εκτίμηση της καταναλώσής τους από διαφορετικές ομάδες πληθυσμού : - Μοίρας, Ιωάννης (2015)
Η συγκεκριμένη εργασία έχει ως βασικό άξονα τη μέτρηση των ποσοτήτων καθώς και ταυτοποίηση των ναρκωτικών ουσιών που καταναλώνονται σε κάποιες περιοχές της νήσου Λέσβου. Η έρευνα αυτή βασίστηκε στην αρχή ότι τα ναρκωτικά εκκρίνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό ως μεταβολίτες, τους οι οποίοι εντοπίστηκαν, εξετάστηκαν και μετρήθηκαν. Οι μεταβολίτες των ναρκωτικών που εντοπίστηκαν ήταν: κοκαΐνη (COC - κύριος μεταβολίτης της κοκαΐνης), βενζοϋλεκγονίνη (BE - μεταβολίτης της κοκαΐνης), μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη (MDMA - ecstasy), THC-COOH= 11-Nor-9-carboxy-delta-9- tetrahydrocannabinol (μεταβολίτης της κάνναβης) και ένας μεταβολίτης του αλκοόλ (EtS - ethyl sulphate). Απαραίτητη διαδικασία για τη διεξαγωγή των αποτελεσμάτων ήταν η δειγματοληψία από την μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της Μυτιλήνης (ΔΕΥΑΜ), των Λουτρών (ΔΕΥΑΛ), του Πανεπιστημίου και από ένα στρατόπεδο του νησιού. Στα δείγματα αυτά έγινε προσδιορισμός των αιωρούμενων στερεών (TSS), ο προσδιορισμός του χημικά απαιτούμενου οξυγόνου για την οξείδωση των οργανικών ενώσεων (COD), η μέτρηση των ολικών αμμωνιακών, η μέτρηση του pH καθώς και η αποθήκευση μιας ποσότητας δείγματος που προοριζόταν για ανάλυση των ναρκωτικών ουσιών. Οι μετρήσεις των βασικών ρύπων διεξάχθηκαν στο Eργαστήριο Ποιότητας Υδατων και Αέρα (Τμήμα Περιβάλλοντος). Στην συνέχεια, τα δείγματα στάλθηκαν στην Αμβέρσα του Βελγίου για την ταυτοποίηση και τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης των ναρκωτικών ουσιών. Όσον αφορά στα αποτελέσματα, οι τιμές των βασικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των υγρών αποβλήτων που μετρήθηκαν (TSS, COD, N-NH4, pH), ήταν σχετικά χαμηλές και εντός των ορίων που δίνονται βιβλιογραφικά για τα αστικά υγρά απόβλητα. Στα δείγματα της ΜΕΥΑ Μυτιλήνης ανιχνεύτηκαν COC, THC-COOH, BE, MDMA και EtS. Στις ΜΕΥΑ των Λουτρών και Πανεπιστημίου καθώς και στη σηπτική δεξαμενή του στρατοπέδου εμφανίστηκαν μόνο οι THC-COOH και EtS. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του THC-COOH και του EtS βρέθηκαν στο στρατόπεδο, με μέσες τιμές 135.9 ng L-1 και 5690 ng L-1 αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες καταναλώσεις των ίδιων μεταβολιτών εμφανίστηκαν στα δείγματα της ΜΕΥΑ Μυτιλήνης, με μέση τιμή για το THC-COOH 2.76 g ημέρα -1 1000 κατοίκους -1 και το EtS 5.41 g ημέρα -1 1000 κατοίκους -1. Οι υπόλοιποι μεταβολίτες ανιχνεύτηκαν μόνο στα δείγματα της ΜΕΥΑ Μυτιλήνης, με μέση συγκέντρωση και κατανάλωση για τον κάθε μεταβολίτη: COC (3.9 ng L-1, 0.0093 g ημέρα -1 1000 κατοίκους -1), BE (10.7 ng L-1) , MDMA (4.26 ng L-1, 0.0010 g ημέρα -1 1000 κατοίκους -1).