Μελέτη διατροφικής αξίας εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων από την τοπική αγορά της Λήμνου : - Παπαποστόλου, Νίκη (2015)
Το ελαιόλαδο αποτελεί χαρακτηριστικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και αποτελεί τη βασική λιπαρή ύλη της καθημερινής διατροφής των μεσογειακών χωρών. Επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν την προστατευτική δράση των μικροθρεπτικών συστατικών του ελαιολάδου, ιδιαίτερα των φαινολικών ενώσεων που περιέχει, έναντι χρόνιων νοσημάτων.Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να προσδιοριστεί η αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης και αντιθρομβωτική δράση του ελαιολάδου. Για την περάτωση της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν έξι εμφιαλωμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία και εκχυλίστηκαν για την παραλαβή των πολικών συστατικών τους.Τα έξι διαφορετικά εκχυλίσματα ελαιολάδου αναλύθηκαν ως προς το περιεχόμενο τους σε φαινολικά συστατικά με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau. Επιπλέον, στο σύνολο των δειγμάτων έγινε εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας μέσω των δοκιμασιών ABTS και CUPRAC. Επίσης, μελετήθηκε in vitro η αντιαθηρογόνος δράση του ελαιολάδου μέσω μέτρησης της αναστολής της οξείδωσης πλάσματος από αίμα ανθρώπου που προκλήθηκε από ιόντα Cu2+ και η αντιφλεγμονώδη δράση μέσω αναστολής του ενζύμου Λιποξυγονάση (LOX). Τέλος, ερευνήθηκε η αντιθρομβωτική δράση των εκχυλισμάτων μέσω μέτρησης της αναστολής του θρομβωτικού λιποειδικού παράγοντα γνωστού ως Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (Platelet Activating Factor, PAF).Βάσει των αποτελεσμάτων των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν αποδείχθηκε ότι το σύνολο των δειγμάτων υπό εξέταση έδειξε αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση με διακυμάνσεις όμως από έλαιο σε έλαιο υπογραμίζοντας ότι η διατροφική αξία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων της αγοράς διαφέρει από έλαιο σε έλαιο.