Η νανόχηνα και η ασπρομέτωπη χήνα δεν απειλούνται από μολυβδίαση λόγω κατάποσης σκαγιών κατά τη διαχείμαση τους σε ελληνικούς υγρότοπους : - Χατζηδάκη, Ουρανία-Βικτωρία (2015)
Η δηλητηρίαση από μόλυβδο (Pb) σε πτηνά είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Κύρια αιτία αποτελούν τα σκάγια μολύβδου που προσλαμβάνονται αντί στομαχολίθων από τα φυτοφάγα και σποροφάγα είδη, είτε εξαιτίας της παρουσίας τους στα θηράματα ή στα νεκρά ζώα, που αποτελούν τροφή για αρπακτικά και πτωματοφάγα είδη αντίστοιχα. Τα Χηνόμορφα αποτελούν απειλούμενα είδη σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων σκαγιών στα περιβάλλοντα διαβίωσής τους. Στη συγκεκριμένη έρευνα εξετάσθηκαν περιττώματα για την ανίχνευση των συγκεντρώσεων μολύβδου, από το απειλούμενο είδος Lesser White-fronted Goose (LWfG, Anser erythropus) και από το μη απειλούμενο Greater White-fronted Goose (GWfG, Anser albifrons), που διαχειμάζουν σε δύο υγροτόπους της βορείου Ελλάδος, στη λίμνη Κερκίνη και το Δέλτα του Έβρου, με σκοπό την εκτίμηση του πιθανού κινδύνου εξαιτίας της έκθεσης σε μόλυβδο. Εκτός από τα περιττώματα, αναλύθηκαν ακόμη δείγματα εδάφους και φυτών.