Παραδοσιακά τυριά : - Αδαλή, Αγγελική; Βασιλείου, Ειρήνη (2015)
Οι κίνδυνοι και τα οφέλη, που προέρχονται από την κατανάλωση παραδοσιακών τυριών, κυρίως αυτών από νωπό γάλα, δεν μπορούν πάντοτε να οριστούν αντικειμενικά, εξ ου και οι επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις για τα υπέρ και τα κατά τους. Αυτή η βιβλιογραφική μελέτη ξεκινά τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες της μικροχλωρίδας των παραδοσιακών τυριών και στη συνέχεια περιγράφει τα πιθανά οφέλη στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, στην υγιεινή, και στην υγεία που συνδέονται με τα παραδοσιακά τυριά. Η μικροβιακή ποικιλότητα του ακατέργαστου γάλακτος εξαρτάται τόσο από τους μικροοργανισμούς που ήδη βρίσκονται ως μικροχλωρίδα στο γάλα, όσο και από τις παραδοσιακές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων και των πρακτικών εμβολιασμού. Η παραδοσιακή τεχνογνωσία από το στάδιο της φάρμας μέχρι τη διαδικασία απόκτησης τυριού μετά την ωρίμανση, βοηθά στη διατήρηση τόσο του πλούτου της μικροχλωρίδας, όσο και στην ποικιλομορφία μεταξύ των τυριών κατά την επεξεργασία.