Η συγκρότηση της ωκεανογραφίας ως επιστήμης και το φύλο : - Τοτού, Χριστίνα-Ρόζα (2015)
Η παρούσα εργασία διερευνά, με βάση τη βιβλιογραφία, τη συγκρότηση της Ωκεανογραφίας ως Επιστήμης. Ιστορικά, μπορεί να θεωρηθεί ότι ξεκινά από την αρχαιότηταμε την απλή ενασχόληση των ανθρώπων με τη θάλασσα, κύρια για την κάλυψη διατροφικώντους αναγκών και εξελίσσεται σταδιακά σε βάθος χρόνου για την εύρεση νέας γης, νέωνπροϊόντων και γενικότερα καλύτερων προοπτικών. Σημειώνεται ότι η Επιστήμη της Ωκεανογραφίας εξαρτήθηκε σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα των μεγάλων κατά ομολογία ωκεανογραφικών αποστολών, που συνετέλεσαν καθοριστικά σε ερευνητικές εργασίες στο πεδίο των θαλασσών και στην επεξεργασία των δεδομένων, στη βελτίωση των οργάνων και των μεθόδων στα ωκεανογραφικά σκάφη και στο Εργαστήριο, και τέλος στην ανάπτυξη του θεωρητικού της υπόβαθρου π.χ. της Δυναμικής Ωκεανογραφίας. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και σήμερα, η Ωκεανογραφία, όπως και το σύνολοτων θετικών επιστημών, ήταν ένα ανδροκρατούμενο επιστημονικό πεδίο που απέκλειε με διάφορους τρόπους τις γυναίκες επιστήμονες κυρίως από τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Τονίζεται η συμβολή των φεμινιστικών κινημάτων στα μέσα της δεκαετίας του1960 στην αμφισβήτηση των πρακτικών των επιστημών να περιθωριοποιούν τις γυναίκεςεπιστήμονες και η προσπάθειά τους να μεταβάλλουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών σε αυτές. Εν συνεχεία, γίνεται αναφορά στη σχέση τηςΩκεανογραφίας και του φύλου και τη θέση που κατείχαν οι γυναίκες σε αυτήν. Τέλος, παρατίθεται το παράδειγμα ενός αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, το οποίο κινείται αντίθετα στο ρεύμα, δηλαδή στον αποκλεισμό των γυναικών από αυτήν την επιστήμη, καθώς προσπαθεί να τις εντάξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτήν.