Μορφοδυναμική της Παραλίας της Αμμουδάρας, στο Ηράκλειο Κρήτης : - Χριστοφή, Παναγιώτης (2015)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της μορφοδυναμικής της παραλίας της Αμμουδάρας, στο Ηράκλειο Κρήτης. Αρχικά διερευνώνται κάποια φυσικά χαρακτηριστικά της παραλίας που σχετίζονται με τις υδροδυναμικές, ιζηματολογικές και ανεμολογικές συνθήκες της περιοχής μελέτης. Στην συνέχεια υπολογίζεται το ενεργό μήκος αναπτύγματος και οι κυματικές συνθήκες στα ανοιχτά που χαρακτηρίζουν την περιοχή ενώ παράλληλα πραγματοποιείται επεξεργασία των ανεμολογικών δεδομένων της περιοχής για τα έτη 2011-2014 με ανάπτυξη κώδικα προγραμματισμού σε γλώσσα Matlab. Ανιχνεύονται έτσι και ποσοτικοποιούνται τα χαρακτηριστικά των ακραίων κυματικών επεισοδίων, που έπληξαν σε μεγάλο βαθμό την περιοχή κατά την περιόδο 2011-2014. Βρέθηκαν 38 θύελλες με ένταση > 7 beaufort κατεύθυνσης ΒΑ-ΒΔ. Εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκε ένα ανεπτυγμένο αριθμητικό μοντέλο προσομοίωσης εξέλιξης της παραλιακής μορφολογίας σε καταστάσεις θύελλας(το μοντέλο XBeach – Roelvink et al.,) όπου λήφθηκαν υπόψη 2 κυματικές συνθήκες και δύο σενάρια ανόδου της στάθμης της θάλασσας για ποσοτικοποίηση των προσχώσεων/διαβρώσεων της παραλίας.