Σύστημα στήριξης αποφάσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση της νήσου Σάμου : - Φάκα, Άρτεμις (2015)
Στην παρούσα εργασία αναπτύχθηκε το Σύστημα Στήριξης Αποφάσεων (ΣΣΑ) για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της νήσου Σάμου, μέσω του λογισμικού της R. Το ΣΣΑ περιλαμβάνει πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση της περιοχής, υπολογίζει δείκτες (οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί) μέσω μοντέλου για την καλύτερη ερμηνεία της υφιστάμενης κατάστασης και των προτάσεων για την μελλοντική εξέλιξη, διαχωρίζει τους βασικούς τομείς δραστηριοτήτων μέσω του συστήματος DPSIR, αναπτύσσει σενάρια και τα κατατάσσει, αντίστοιχα, μέσω της πολυκριτηριακής ανάλυσης. Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε το νησί της Σάμου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε η επίδραση κινητηρίων δυνάμεων και πιέσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής μελέτης ερευνήθηκε στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι, κυρίως, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και ενσωματώνονται στο λογισμικό. Η χρήση των μοντέλων για την αποτύπωση των οικονομικών δραστηριοτήτων οδήγησαν στην δημιουργία δεικτών για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, για κάθε τομέα ξεχωριστά, περιβαλλοντικούς (κατανάλωση ενέργειας και νερού, παραγωγή αζώτου και φωσφόρου), οικονομικούς (εισόδημα, απασχόληση) και κοινωνικούς (δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης) δείκτες. Σημαντική ενέργεια είναι η χρήση ερωτηματολογίων που δόθηκαν σε ορισμένο αριθμό πολιτών του νησιού, με στόχο την καλύτερη ερμηνεία της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και τη διατύπωση σεναρίων για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων.