Θαλάσσια απορρίματα στην ελληνική επικράτεια : - Περάματζη, Ευτυχία (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθεί η αφθονία και κατανομή των θαλάσσιων απορριμμάτων στην ελληνική επικράτεια έτσι όπως αποτυπώνεται μέσα από επιστημονικές εργασίες και μελέτες, ώστε να αναδειχθεί το μέγεθος του περιβαλλοντικού προβλήματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο απαιτείται συγκεκριμένη μεθοδολογία προσέγγισης μελέτης δεδομένου ότι αυτά αναγνωρίζονται τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον (ως επιπλέοντα και βυθού), όσο και σε ακτές. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν εργασίες που να διερευνούν ταυτόχρονα την παρουσία των θαλάσσιων απορριμμάτων σε ακτές-θαλάσσιο περιβάλλον. Όσον αφορά στην αφθονία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη Μεσόγειο, τα "Πλαστικά" κατέχουν ποσοστό 60 έως 80% γεγονός που εγείρει ανησυχίες ως προς τις επιπτώσεις τους σε οργανισμούς αλλά και τη δημόσια υγεία. Κατά την αναζήτηση σχετικής πληροφορίας για την ελληνική επικράτεια διαπιστώθηκε ο περιορισμένος αριθμός σχετικών εργασιών. Οι επιπτώσεις των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι τεράστιες, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω έρευνα για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.