Κλιματικές αλλαγές στο υδάτινο περιβάλλον και επιπτώσεις στην παγκόσμια και μεσογειακή αλιεία : - Μπασδέκη, Μαρία (2015)
Το κλίμα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα του πλανήτη είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στη βιοποικιλότητα αλλά, ειδικότερα, στα υδάτινα οικοσυστήματα αυτού. Στη Μεσόγειο Θάλασσα, μία περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη στην αλλαγή του κλίματος εξαιτίας των μοναδικών φυσιογραφικών, κλιματολογικών και υδρογραφικών γνωρισμάτων της, η αλληλεπίδραση μεταξύ της αλλαγής του κλίματος και της δομής των οικοσυστημάτων είναι ιδιαίτερα έντονη. Από την μελέτη των δεδομένων σχετικά με τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, εξάγονται συμπεράσματα για τις αλλαγές που παρατηρούνται, λόγω της κλιματικής αλλαγής, στη δομή και λειτουργία των οικοσυστημάτων. Εξετάζουμε τις πιθανές επιρροές της αλλαγής του κλίματος στην αλιεία καθώς και τις επιδράσεις των αλλαγών αυτών στα παγκόσμια ιχθυοαποθέματα, βάσει των πιθανών σεναρίων. Τέλος, μελετούμε την επίδραση των ξενικών ειδών στην αλιεία της Μεσογείου καθώς και στον ελλαδικό χώρο, αλλά δίνεται έμφαση και στην αλλαγή της σύνθεσης της μεσογειακής ιχθυοπανίδας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.