Προβλέψεις οπισθοχώρησης λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας των παραλιών της νήσου Κρήτης : - Παπακώστας, Παναγιώτης Χρ (2015)
Η άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης μας. Οι παράκτιες ζώνες περιλαμβάνονται στα πλέον δυναμικά και εξελισσόμενα συστήματα του πλανήτη, με τεράστια οικολογική και οικονομική αξία, γεγονός που καθιστά τον κατακλυσμό τους ως μια από τις σοβαρότερες συνέπειες της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης. Επιπροσθέτως, έντονα καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες και μετεωρολογικές παλίρροιες, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε ένταση και ισχύ, μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες και κινδύνους για τον πληθυσμό και τις υποδομές της παράκτιας ζώνης. Ο προσδιορισμός της φυσικής αντίδρασης της ακτογραμμής σε ενδεχόμενες μεταβολές της στάθμης της θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και προστασία των ευπαθών παράκτιων συστημάτων. Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση της οπισθοχώρησης, λόγω ανόδου της θαλάσσιας στάθμης, των παραλιών της νήσου Κρήτης, όπως αυτή εκτιμήθηκε από την εφαρμογή αριθμητικών και αναλυτικών μοντέλων.