Σύγκριση δύο ενέσιμων διδύναμων (vibrio-photobacterium) εμπορικών εμβολίων που εφαρμόσθηκαν στο πεδίο, σε πειραματικές συνθήκες : - Δόριζας, Άγγελος (2014)
Η παρούσα μελέτη (πτυχιακή εργασία) εκπονήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος στο οποίο μελετώνται και συγκρίνονται δύο ενέσιμα εμβόλια σε εργαστηριακές (πειραματικές) συνθήκες και σε συνθήκες εκτροφής λαβρακιού (Dicentrarchus labrax) σε πλωτή μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της ΒΑ Κεφαλονιάς. Οι πιο σημαντικές βακτηριακές ασθένειες του λαβρακιού και της τσιπούρας είναι η Vibriosis και η Photobacteriosis και προκαλούνται από τα Gram (-) βακτήρια Listonella anguillarum (πρώην Vibrio anguillarum) διαφόρων οροτύπων και Photobacterium damselae subsp. piscicida, αντίστοιχα. Για τη σύγκριση των δυο διδύναμων εμπορικών εμβολίων πληθυσμοί ολόκληρων κλωβών, δύο κλωβοί για κάθε εμπορικό εμβόλιο, που περιλαμβάνονται στη διαδικασία παραγωγής, εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια AlphaJect 2000 και AquaVac.