Μελέτη ορισμένων μορφολογικών χαρακτηριστικών του είδους Spicara maena στη θαλάσσια ζώνη γύρω από τη νησίδα Νησιώπη, στο δυτικό τμήμα της Λέσβου, στον κόλπο του Σιγρίου : - Κουτσανίτη, Ανθούλα (2014)
Η εκτίμηση των βασικών μορφολογικών χαρακτηριστικών του είδους Spicara maena (Linnaeus,1758), κοινώς μένουλα, υπήρξε ο κύριος στόχος της παρούσης εργασίας. Ως περιοχή δειγματοληψίας ορίστηκε η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Νησιώπης η οποία βρίσκεται στον κόλπο του Σιγρίου, στην Δυτική Λέσβο για το μήνα Οκτώβριο του έτους 2013. Η συλλογή των δεδομένων βασίστηκε σε ημερήσια δειγματοληψία από την οποία συλλέχτηκαν 112 άτομα του είδους S.maena από 4 διαφορετικούς σταθμούς δειγματοληψίας. Μετά την ανάλυση των μορφομετρικών χαρακτηριστικών καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα: υπήρξε μια κυριαρχία των θηλυκών (62,5 % του συνολικού δείγματος) έναντι των αρσενικών ατόμων. Τα αρσενικά άτομα ήταν μεγαλύτερα σε όλες σχεδόν τις μορφομετρικές παραμέτρους από ότι τα θηλυκά άτομα. Τα θηλυκά άτομα που αλιεύθηκαν είχαν μικρότερο ολικό μήκος σώματος και υγρό ολικό βάρος από αυτό των αρσενικών ατόμων. Η σχέση μήκους βάρους δείχνει πως τα άτομα ακολουθούν θετική αλλομετρική αύξηση.